2015. október 6., kedd

Az eltűnt idő nyomában

amelyben az elmúlt hónapok eseményeiről esik szó.

Kicsit elhanyagoltam a blogolást, de itt az ősz, a macskák a radiátoron kuporognak, ideje életet lehelni a blogba is (és egyre sűrűbben elővenni a szövegszerkesztőt, hogy haladjak a regénnyel, ha már ennyit motoz a fejemben).
* * *

Rögtön a legfrissebbel kezdem. A Litera bemutatja sorozatban pályakezdő szerzőket mutatnak be a szakma elismert tagjai: Sirokai Mátyás költő írt rólam, én meg csak pirulni tudok; nagyon megtisztelő és nagyon köszönöm. :) Itt olvasható.
Egy interneten eddig nem olvasható részlet is kikerült mellé a Horgonyhelyből; spoilermentes földevést tartalmaz.
* * *

Néhány hete indult el a Mandiner SF oldal, amin kritikákat, híreket és érdekességeket találhattok a sci-fi és fantasy világából, az oldalsávban pedig más, zsánerrel foglalkozó oldalak friss tartalmaiból szemezgethettek. Az induláskor Fekete I. Alfonz készített velem egy interjút, ami leginkább egy jó hangulatú beszélgetés lett kezdetekről, avagy hogyan jutottam el a számítógépes játékoktól az írásig; miért nem szerettem sokáig olvasni; mik a vezérfonalak az eddigi regényeimben, és még irodalmi jengáztunk is.
A tervek szerint pedig a közeljövőben írok  az oldalra néhány könyvajánlót.

Volt határa annak, hogy meddig tudod, vagy akarod feszegetni a társadalmi határokat a Horgonyhelyben?

Ha van határ, akkor az a befogadhatóság: a helyzetnek még ismerősnek kell lennie az olvasó számára, mégis mutasson valami mást. Ha teljesen elrugaszkodott lenne, a szereplők problémáit nehezebb lenne megérteni. Fontos, hogy azt érezze az olvasó, hogy köze van ehhez a történethez.

A teljes interjú itt található.
* * *
Visszafejtve az elmúlt hetek fonalát Adri blogján készült egy másik interjú, ahol olyan félelmekről vallottam, minthogy milyen érzés fiatalon kiállni egy első regénnyel, vagy attól tartani, hogyan fér el vagy nem fér el az ember a szűkre szabott skatulyákban.

A teljes interjú itt található.
* * *

Szeptemberben startolt az Ekultura.hu beszélgetős estek sorozata az Örkény István könyvesboltban, ahol rögtön az elsőn Kleinheincz Csillával vendégeskedtünk. Szabó Dominik faggatott minket írásról, az epikus fantasyhez fűződő viszonyunkról, és az is kiderül, írnánk-e Csillával közös történetet. Ha valaki nem tudott eljönni, de kíváncsi a beszélgetésre, az egész felvétel megtekinthető. Részemről a szériatartozék izgulás-kéztördelés-meglepődés csomagot hoztam, de az izgalom ellenére nagyon jól éreztem magam: a közönség nemcsak a végén, hanem bármikor kérdezhetett, és szerencsére kérdezett is, amitől hirtelen otthonos és barátságos lett az egész. Köszönjük szépen. :)
A második est a történelmi regények körül forog majd október 14-én Benkő Lászlóval és Marcellus Mihállyal, részletek itt.